Zašto poticati dječju igru uloga?

Simbolička igra je važna no važno je znati kako je dodatno potaknuti i na koji način ona utječe na djetetov razvoj

Već sam pisala o tome što je simbolička igra, no važno je znati kako je dodatno potaknuti i na koji način ona utječe na djetetov razvoj.

Simbolička igra djetetov je instrument pomoću kojega  uči o svijetu oko sebe. Kroz igru uloga djeca  shvaćaju i povezuju kako funkcioniraju međuljudski odnosi. Uče kako se ponašati prema drugim ljudima, koje su funkcije pojedinih predmeta. Simboličkom igrom usvajaju nove riječi, šire vokabular, uče se suradnji, dijalogu, zamišljaju kako je biti druga osoba. Isto tako razvijaju empatiju te razvijaju mogućnosti gledanja na činjenice iz različitih perspektiva i iz ugla drugih osoba.

Promatranjem i praćenjem razvoja dječje igra možemo pratiti i  razvoj djeteta. Povezanost igre i kognitivnog razvoja dokazana je znanstvena činjenica pri čemu veliku ulogu igra upravo simbolička igra. Iako nam se čini lagana, svakodnevna, općenita i nema osobe urednog razvoja koja tijekom svog odrastanja nije igrala neku od uloga. Kroz ovaj oblik igre zapravo govorimo o složenoj inetelektualnoj aktivnosti koja utire put simboličkom mišljenju odraslih osoba. Djeca sa značajnim intelektualnim poteškoćama, neka djeca s poteškoćama iz autističnog spektra nikada ne dođu do simboličke faze razvoja ili je taj put puno duži, teži i zahtjeva poticajnu i stimulirajuću okolinu.

Kako poticati igru uloga?

Osnovno pravilo je pratiti interese djeteta. Ako se dijete voli igrati s lutkama nemojte mu nuditi autiće. Kako bi ostvarili početni kontakt, kako bi vas dijete prihvatilo kao partnera u igri pokušajte se uključiti u ono što dijete već radi umjesto da mu nudite vlastite ideje. Pratite njegove interese i na njima razvijajte igru. Pratiti interese djeteta na znači biti pasivan suigrač….upravo suprotno. Kada ostvarite kontakt i budete prihvaćeni „prijatelj“ u igri potičite dijete na interakciju.

Svojim radnjama potaknite dijete na igru uloga. Na primjer ako su djetetov predmet interesa plastične kockice, uzmite jednu kockicu i pretvarajte se da je šalica,  pravite se kako pijete ukusan sok, zatim je spustite i promatrajte šta će dijete učiniti.  Da li će  ono imitirati vašu radnju ili će je ignorirati?

Slijediti djetetove interese znači nadograđivati njegove sklonosti. Tijekom igre što češće pokušajte ostvariti kontakt s djetetom. Kontakt može biti neverbalni (kontakt očima, gestom) ili verbalni. Gledajte dijete u oči, postavljajte pitanja, pitajte ga za njegove želje i prema njima usmjeravajte igru. Potičite dvosmjernu komunikaciju. Djeca vole ponavljanja jer na taj način uče, utvrđuju postojeća znanja i stječu sigurnost. Nemojte pretjerivati i uključivati puno novih radnji u igru. Laganim koracima razvijate igru, ponavljajte radnje dokle god dijete uživa u tome.

U simboličkoj igri budite aktivni i maštoviti

Aktivno sudjelovati  u igri ne znači  biti aktivni promatrač koji samo verbalno podržava djetetovu igru. Uzmite igračku u ruku i igrajte se, budite i vi dijete. Tijekom igre napravite pauze, dozvolite djetetu da iskaže svoje želje i interese, neka pokaže kojim smjerom želi da se  igra razvije. Kada ste uveli neku novu radnju u igru, zastanite malo i pričekajte na djetetovu reakciju, koja će vas usmjeriti prema djetetovim interesima, a upravo na taj način zadržavamo dijete u igri.

Iskoristite svakodnevne situacije za poticanje igre uloga. Posjet zoološkom vrtu, radnja knjige koju dijete voli mogu biti odlične i poticajne teme za igru. Budite maštoviti.

Mali vodič za lakše igranje

  1. Poštar- sačuvajte stare kuverte, uzmite nekoliko štambilja, jednu veliku kutiju za šalter i napravite mali poštanski ured
  2. Vlak – složite nekoliko stolica u nizu i pretvarajte se da putujete vlakom, dijete neka bude vlakovođa
  3. Kazalište – napravite papirnate ulaznice, stavite deku na pod i imate pozornicu, otpjevajte pjesmicu, obucite kostim…budite maštoviti….opcija ima bezbroj
  4. Veterinar – uzmite nekoliko plišanih igračaka, olovku za injekciju, ravnalo za toplomjer i izliječite malene životinjice
  5. Gradilište – napravite prave građevine od jastuka koji imate kod kuće
  6. Taxi – uzmite veću plastičnu ili kartonsku kutiju, plastični tanjur će poslužiti kao volan. I eto ga taxi je spreman za igru. A koga ćemo voziti? Plišani medo jedva čeka da stigne na svoje odredište

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.