Kod logopeda prije prve izgovorene riječi – zašto?

Dijete nije izgovorilo prvu riječ, a već imate uputnicu za logopeda. Ne brinite, logoped osim govora promatra i druge aspekte razvoja djeteta koji su usko povezani s kasnijim jezično - govornim razvojem i posjet logopedu vam može donijeti korisne savjete i upute.

Vaše dijete  još uvijek nije napunilo prvu godinu života, a u torbi imate uputnicu za logopeda. I dok okrećete broj za narudžbe pitate se zašto vas je pedijatar tako rano uputio na ovaj pregled? Kako već moramo kod logopeda, a moje dijete još ni ne  govori? Ne brinite, razvoj govora počinje prije  pojave prve riječi. Iako djeca ne produciraju govor u ovoj fazi,  ipak razlikujemo nekoliko stadija predjezičnog razvoja, a to su:

  • Refleksno plakanje i vegetativni zvukovi – male bebe proizvode mnoštvo zvukova (plaču, kišu, podriguju….). Ovi rani zvukovi uključuju neka obilježja koja će se kasnije koristiti u produkciji glasova.
  • Gukanje i smijeh – oko 6. do 8. tjedna života djeca počinu  kombinirati  vokale i neke  glasove (k , g i h) što nazivamo gukanjem. Oko 16. tjedna života javlja se prvi smijeh.
  • Vokalna igra – između 16. i 30. tjedna  igrajući se  svojim vokalnim organima  dijete proizvodi sve veći broj različitih glasova.   Pozitivna reakcija okoline na glasovne epizode djeteta pruža  dodatnu  motivaciju za daljnju vokalizaciju.
  • Reduplicirano brbljanje – između 6. i 9. mjeseca starosti djeca počinju stvarati različite kombinacije glasova, dolazi do kombiniranja zvučnih konsonanata s otvorenim vokalima koje izgovara u redupliciranim nizovima kombinacija (ma-ma-ma-ma, da-da-da-…) što nazivamo redupliciranim brbljanjem. Reduplicirano brbljanje od strane okoline često zna biti protumačeno kao prva riječ, ali budući da to glasanje za dijete još uvijek ne nosi „značenje“  ne možemo ga tumačiti kao riječi.
  • Nereduplicirano brbljanje – razdoblje neredupliciranog brbljanja ili žargonskog, intonacijskog brbljanja.

Važno je napomenuti da nije sve u govoru i da logoped osim govora promatra i neke druge aspekte razvoja djeteta koji su usko povezani sa samim kasnijim jezično – govornim razvojem,

Iskustvo slušanja odraslih i iskustvo slušanja vlastitog glasa igraju veliku ulogu u oblikovanju tijeka predgovornog razvoja te način govora koji je  upućen maloj djeci može podržati usvajanje jezika. Ali važno je napomenuti da nije sve u govoru i da logoped osim govora promatra i neke druge aspekte razvoja djeteta koji su usko povezani sa samim kasnijim jezično – govornim razvojem, (način kojim dijete ostvaruje komunikaciju s okolinom, način igre djeteta…). Zbog toga malo dijete kod logopeda ne bi trebalo biti iznimka nego svakodnevna praksa (naravno ukoliko za to postoji potreba)  jer roditelj će sigurno dobiti korisne informacije i savjete o mnogim aspektima razvoja komunikacije, jezika i govora te savjete o načinima poticanja razvoja ovih vještina kroz igru i svakodnevne aktivnosti.

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.