Telepraksa i logopedija

Telerehabilitacija je jedan od mogućih načina pružanja logopedskih usluga, koji je zbog trenutne epidemiološke situacije u cijelome svijetu sve više korišten. Pojam telepraksa ili telerehabilitacija odnosi se na provođenje rehabilitacijskih, savjetodavnih i dijagnostičkih postupaka uz pomoć telekomunikacijske tehnologije.

Prednosti i nedostaci logopedske teleprakse

  • Mnoge obitelji žive u mjestima gdje je logopedska usluga nedostupna. Telepraksa omogućava terapiju iz vlastitog doma te logopedsku uslugu čini dostupnom svim potrebnim korisnicima.
  • Terapiju je moguće održavati u češćim vremenskim intervalima. Brzi ritam života utječe na organizaciju obiteljskih obveza pa ponekad logopedska terapija nije pružena onom dinamikom koja je preporučena. Kroz rehabilitaciju koja je pružena putem teleprakse vrijeme potrebno za fizički dolazak i odlazak do logopeda usmjereno je na provedbu same terapije i dinamika dolazaka može se lakše povećati.
  • Iako se terapija ne odvija u klasičnom obliku, istraživanja su pokazala vidljiv napredak kod djece koja su polazila logopedsku terapiju kroz telepraksu. Ako se terapija odvija prema definiranim ciljevima, te pruža potporu kakva je djetetu potrebna, napredak je jasno vidljiv.
  • Djeca sudjeluju u izvođenju predviđenih zadataka na aktivan način.

 

  • Materijale je potrebno organizirati prije samog izvođenja terapije, kako od strane terapeuta, tako i od strane roditelja. Ponekad dijete nije moguće usmjeriti i uključiti u aktivnost samo putem ekrana. U tom slučaju logoped šalje roditeljima ono što je potrebno pripremiti za taj sat.
  • Potrebno je imati dobru internetsku vezu, po mogućnosti mirnu i tihu prostoriju gdje će dijete moći biti usmjereno na ponuđene zadatke. Iako većinu terapija djeca odrađuju samostalno, ponekad (iz različiti razloga kao npr. kratkotrajna pažnja, osobnost djeteta, itd.) to nije moguće. Djeci je ponekad potrebno više strukture i potpore, a u tom slučaju prisutnost i intervencija roditelja je nužna i ponekada je roditelj desna ruka logopedu.
  • Teleterapija prati ciljeve koji su postavljeni i u klasičnoj terapiji. Ciljevi ostaju isti, mijenja se način dolaska do njih. Kako bi napredak bio uočljiv, potrebna je dobra suradnja i komunikacija s roditeljima.
  • Svaka strana pruža maksimalnu fleksibilnost. Prilagodba je ono što se očekuje od strane stručnjaka, kao i od strane roditelja. Od promjene termina i pucanja veze do snalaženja u aktivnostima.
  • Kao i u klasičnom obliku terapijskog rada svaku terapiju potrebno je prilagoditi djetetu, području na kojem se radi, djetetovim interesima i onome što će ga održati aktivnim i motiviranim.

Camden i sur. (2020) u provedenom istraživanju potvrđuju uspješnost telerehabilitacije, ali ostavljaju otvorena pitanja za koga, za koji cilj i pod kakvim okolnostima je telerehabilitacija uspješna. Uzimajući u obzir postavljena pitanja omogućujemo bolje rezultate i ishode provedenih teleterapija.

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.