Imitacija-zašto je važna u dječjem razvoju?

Jeste li znali da  je novorođenče u dobi od dva do tri tjedna života sposobno imitirati neke pokrete odraslih osoba kao što je plaženje jezika? Imitacija predstavlja sposobnost djeteta da reproducira promatrana ponašanja okoline i nije samo igra. Saznajte sve o imitaciji u ovom blogu.

Imitacija predstavlja sposobnost djeteta da reproducira promatrana ponašanja okoline. Imitacijsko učenje je razvojno najmlađi oblik učenja putem kojeg dijete uči od drugih pa se može reći da je imitacija ključ socijalnog, emocionalnog i kognitivnog razvoja djeteta.  

Jeste li znali da je novorođenče u dobi od dva do tri tjedna života sposobno imitirati neke facijalne pokrete odraslih osoba npr.pokrete usnama kao što je plaženje jezika?

Jeste li znali da se prve glasovne interakcije između roditelja i djeteta javljaju već u prvim mjesecima života djeteta? 

Jeste li znali da će dijete oko osmog mjeseca života početi imitirati male motoričke radnje kao što su pljeskanje ili mahanje?

Jeste li znali da će dijete u dobi od osamnaest mjeseci imitirati jednostavne radnje kao što su udaranje o bubanj ili udaranje čekićem?

Prvi koraci govorno-jezičnog razvoja djeteta

Učenje kroz proces imitacije raste i mijenja se kako dijete raste. Učenje o  svijetu, sebi  i drugim ljudima kod djece odvija se kroz  promatranje onoga što vide i rade osobe u okruženju pa možemo reći –  imitacija je jedan od najmoćnijih alata znanja. Ovisno o trenutnoj kronološkoj dobi, djeca imitiraju radnje, pokrete tijela i geste, zvukove , riječi i govor. Na taj način osim novih znanja i vještina kroz imitaciju usvajaju socijalne i emocionalne obrasce ponašanja. Istraživanja su pokazala da rane sposobnosti imitacije i združivanja pažnje imaju značajnu ulogu kada govorimo o komunikacijskom i govorno-jezičnom razvoju djeteta. 

Kako poticati sposobnost imitacije kod djece?

  • Usporite i ponavljajte pokrete, radnje, riječi i rečenice jer na taj način pomažete djetetu da lakše uoči i usvoji novu informaciju
  • Ponavljajte za djetetom njegove radnje tijekom igre. Ponavljajte glasove riječi  i rečenice koje prate igru djeteta jer na taj način dijete uči kako imitirati. Oponašajući dijete s vremenom počnite proširivati i nadograđivati njegove radnje ili njegove riječi i rečenice.
  • Potičite interakciju „licem u lice“ i kontakt očima jer na taj način dijete usvaja veću količinu informacija iz okoline.
  • Recitirajte i ponavljajte kratke pjesmice s rimom te ih pokušajte pratiti gestama ili radnjama.
  • Prezentirajte različite motoričke radnje i pretvorite ih u igru imitiranje. Skačite, pužite, čučnite. Djeca obožavaju ovakve igre.  
  • Ponudite djetetu mogućnost da sudjeluje u malim kućanskim poslovima (spremanje igračaka, stavljanje rublja u perilicu)
  • Pružite djetetu priliku da vas imitira na način da ga potičete na samostalno izvršavanje malih, jednostavnih  zadatke npr. da sam nosi torbu do auta ili da pokuša obrisati prašinu sa stola.

Imitacija nije samo igra. Imitacija je ključna vještina kognitivnog, socijalnog, emocionalnog, komunikacijskog i govorno-jezičnog razvoja djeteta. 

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.