Igrom do pravilnog izgovora glasa

Ispravljanje krivog izgovor glasa ili glasova odvija se kroz nekoliko koraka i o tome koliko ćete brzo doći do željenih rezultata ovisi o puno faktora. Jedan od njih je i vježba, stoga isprobajte ove igre kojima možete pomoći djetetu da automatizira pravilni izgovor ciljanog glasa.

Kada dijete krene kod logopeda uspješnost i vremenski period trajanja terapije ovisi  o mnogim čimbenicima. Koliko brzo ćete doći do željenih rezultata ovisi o vrsti i stupnju poteškoća zbog kojih ste krenuli logopedu, kronološkoj i mentalnoj dob djeteta, motivaciji djeteta, redovitosti pohađanja logopedskih vježbi… No vrlo je važna i suradnja roditelja i logopeda.

Koraci za ispravljanje krivog izgovora glasova

Ispravljanje krivog izgovora glasova odvije se kroz nekoliko koraka. Prvi korak ovoga procesa je logopedska dijagnostika. Preduvjet uspješne rehabilitacije je dobra i pravovremeno postavljena dijagnoza. Na samom početku procesa rehabilitacije potrebno je stare slušne navike zamijeniti novima kako bi dijete  uočilo  razliku između ispravnog i neispravnog izgovora određenog glasa.

Drugi rehabilitacijski korak je  usvajanje   pravilnog izgovor ciljanog glasa. Kada je dijete usvojilo pravilan izgovor rehabilitacija ulazi u zadnju fazu  koju nazivamo automatizacija.

Automatizacija pravilnog izgovora ponekada je dugotrajan proces, ali u ovoj završnoj fazi, roditelji mogu pružiti veliku pomoć.  Naime, roditelji kroz svakodnevne aktivnosti i različite igre (koje su  usmjerene na proces automatizacije glasa kojeg dijete  usvaja), uvelike pomažu u završetku procesa rehabilitacije.

Igre za vježbu automatizacije pravilnog izgovora glasa

Donosim nekoliko prijedloga kako se možete igrati sa svojom djecom, u toplini svoga doma, a sve u cilju automatizacije pravilnog izgovora glasova.

 

  1. Na papiriće, s jedne strane,  nacrtajte ili isprintajte slike s pojmovima  koji  sadrže ciljani  glas ( naprimjer, ako je dijete u fazi automatizacije glasa R pojmovi na slikama mogu biti riba, ruka, robot, radijator, tigar, krastavac….). S druge strane papirića  napišite bodove.  Papiriće sakrijete u prostoru,  a zadatak  je da dijete pronađe skrivene papiriće i pravilno izgovori pojam koji je nacrtan.  Bodovi se skupljaju na osnovu pronalaska slike i na osnovu pravilnog izgovora riječi (ako je dijete pronašlo papir s brojem 10 dobilo je 10 bodova, a ako je pravilno izgovorilo riječ koja je nacrtana dobilo je još 10 bodova). Ova igra može se igrati i u grupi ako sva djeca usvajaju isti glas.

 

  1. Slike s pojmovima  koji sadrže ciljani glas isprintajte dva puta te slike  podijelite u  dva seta  (svaki set sadrži po jednu sliku  para). Slike iz prvog seta zalijepite na vrata, a  drugi set karata promiješajte.  Zadatak je da dijete  iz promiješanog seta karata izvuče sliku te  pojam na slici izgovori. Pravilnim izgovorom dijete osvaja loptu s kojom izgovoreni pojam na vratima mora pogoditi, ali ima  samo pet pokušaja. Ako  dijete uspije ciljanu sliku na vratima pogoditi,  slika se skida sa vrata, no ako nije kartica se vraća u set za izvlačenje i počinje drugi krug. U slučaju da dijete pojam na kartici ne izgovori pravilno,  ne dobiva lopticu i kartica se odmah vraća u set za izvlačenje. Cilj igre je sve kartice skinuti s vrata.

 

  1. Isprintajte slike s pojmovima koji sadrže ciljani glas. Dijete treba izvući dvije kartice te od  dobivenih  pojmova složiti rečenicu (naprimjer ako izvuče slike ribe i robota   rečenica može biti “Robot ne voli jesti ribu”). Ovisno o kronološkoj dobi i mogućnostima djeteta možete napraviti i težu verziju u kojoj dijete treba izvući veći broj kartica  i od njih složiti rečenicu  ili možete odrediti koliko riječi rečenica mora sadržavati.

 

  1. Za ovu igru potreban je  običan papir (preporučam  format A4) i jedna kocka s brojevima do šest. Na papir  nacrtajte 50 krugova.   Dijete baci kocku, pročita broj  koji je na kocki  te  za roditeljima treba ponoviti riječi s ciljanim glasom onoliko put koliko je kocka pokazala. Svaka točno ponovljena riječ osvaja kvačicu u jednom kružiću. Cilj igre  je sve kružiće na predlošku ispuniti s kvačicama. Nakon što to završite  ponudite djetetu neku malu nagradu, slatkiš ili naljepnicu, ovisno o interesima djeteta.

 

  1. Ispred djeteta postavite tri slike s pojmovima koji u sebi sadrži ciljani glas. Recite djetetu da pogleda slike i pokuša ih zapamtiti. Nakon  kraćeg vremena  slike  podignite, a dijete mora ponoviti koje slike su bile ispred njega, naravno pazeći na izgovor. Povećavajte broj slika koje ste stavili ispred djeteta.

 

 

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.