Igračke – uloga u poticanju razvoja govora i jezika

Jedno od češće postavljenih pitanja logopedu, od strane roditelja, je pitanje o najboljem izboru igračaka za dijete koje pokazuje kašnjenje govorno-jezičnog razvoja. Roditeljima savjetujem da se govorno-jezični razvoja djeteta potiče kroz sve oblike interakcije i igre s djetetom, ali ipak postoje smjernice koje nam pomažu u boljem izboru igračaka. Saznajte koje su!

Elektroničke igračke nisu najbolji izbor  one govore, pjevaju, recitiraju, imenuju predmete, boje….. Tržište je trenutno bogato interaktivnim, elektroničkim igračkama i većina djece voli se igrati s njima. Postavlja se pitanja jesu li one najbolji izbor za dijete? Trenutno dostupna istraživanja na ovu temu daju negativan odgovor.

Komunikacija je temelj usvajanja jezika i razvoja govora, a elektronička igračka nije igračka koja potiče međusobnu komunikaciju sudionika igre. Dijalog, razgovor između sudionika igre tijekom igranja  s elektroničkim igračkama je minimalan ili izostaje. Izmjena uloga u komunikaciji (ja pričam – ti slušaš, ti pričaš – ja slušam) također je nedovoljna, a upravo ovi aspekti komunikacije čine komunikacijski temelj za uspješan govorno- jezični razvoj djeteta. 

Istraživanja su pokazala da tijekom igre s elektroničkim igračkama djeca proizvode mali broj zvukova, glasova i riječi jer je potreba za komunikacijom i govorom izrazito smanjena. Jedna od važnih odrednica igre s djecom je i činjenica da  tijekom zajedničke igre roditelji verbalno prate i opisuju tijek igre (npr. imenuju sudionike u igri, opisuju radnje koje se događaju tijekom igre, rade logičke poveznice između dijelova igre…). Tijekom zajedničke igre djeteta i roditelja s elektroničkim igračkama  verbalno praćenje  igre je oskudnije,  igra je  popraćena manjim broj riječi, manjim rasponom vrsta riječi, socijalna interakcija je oslabljena što rezultira osiromašenim komunikacijskim i govorno-jezičnim okruženjem koje nije poticajno za razvoj djeteta.

Birajte tradicionalne igračke  puzzle, kockice, drvene životinjice, lutke, slagalice, umetaljke  smatraju se tradicionalnim igračkama. Međusobna interakcija, izmjena uloga u komunikaciji, učestalost iniciranja komunikacije, uzajamnost u međusobnoj  komunikaciji samo su neke od prednosti igranja  tradicionalnim igračkama. Istraživanja su pokazala da  tijekom igranja s  tradicionalnim igračkama roditelji  koriste veći broj riječi, raspon vokabulara (vrste riječi koje se upotrebljavaju u različitim kontekstima) je širi, verbalizacija koja prati igru je bogatija, izmjena uloga u komunikaciji je češća, igra je praćena i većim brojem neverbalnih ponašanja (pokazivanjem, izrazima lica, tonom glasa…).  Upravo zbog toga igranjem s tradicionalnim igračkama potičemo ono  što je najvažnije za uspješan razvoj komunikacijskih i govorno-jezičnih vještina djeteta, a to je socijalna interakcija.

Knjige i slikovnice uvijek su dobro došle –  čitanjem i prelistavanjem slikovnica potičemo razvoj govorno -jezičnih vještina djeteta. Uspoređujući djecu koja su od najranije dobi odrastala uz knjige, slikovnice i iskustvo prelistavanja slikovnica, čitanja i djecu koja su odrastala u siromašnijem okruženju kada govorimo o knjigama i čitanju istraživanja su dokazala pozitivan utjecaj čitanja na govorno-jezični razvoja djece. Objašnjavajući značenja riječi, poticanjem povezivanja riječi i slike, postavljanjem pitanja, opisivanjem slika stvaramo pozitivno i poticajno okruženje za govorno-jezični razvoj djeteta koje će kasnije, tijekom školskog perioda rezultirati i uspješnijim školskim uspjehom (lakšim ovladavanjem vještinama čitanja i pisanja, lakšim razumijevanjem tekstova….) 

Danas na tržištu postoji veliki broj igračaka (od elektroničkih, modernih,  tradicionalnih, skupih, malo manje skupih …), ali  djetetova najbolja igračka nije skupa, nije nedostupna  jer najbolja igračka  je roditelj, a sve ostalo su samo pomoćni alati.

U vrijeme kada imamo malo vremena za igranje s djecom od velike je važnosti naglasiti važnost upravo tako provedenog zajedničkih trenutaka jer samo na taj način potičemo cjelokupni djetetov razvoj. 

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.