Ambideksteri

Jeste li ikada čuli da postoje osobe koje se jednako spretno koriste i lijevom i desnom rukom? Takve osobe nazivaju se ambideksteri. Ambidekster u prijevodu znači dešnjak u obje ruke, odnosno osoba koja podjednako koristi i lijevu i desnu ruku. Kod ambidekstera ne postoji preferencija korištenja jedne ruke, već su u svim aktivnostima ujednačeno spretni neovisno o tome koju ruku koriste.

Dosadašnja istraživanja ukazuju na to kako je broj ambidekstera u svijetu poprilično malen te iznosi otprilike 1%. Sposobnost koju imaju ambideksteri usko je vezana s moždanim hemisferama. Naš mozak je podijeljen na lijevu i desnu hemisferu koje su međusobno povezane, a svaka od njih upravlja različitim funkcijama. Istraživanja su pokazala kako je kod dešnjaka lijeva strana mozga dominantnija što dovodi do saznanja kako je njihov mozak asimetričan. Kod ambidekstera je upravo suprotno, funkcije lijeve i desne strane mozga nisu striktno podijeljene te se za njihov mozak kaže da je više simetričan. Prema tome, može se reći kako je mozak ambidekstera anatomski drugačije ustrojen nego mozak dešnjaka ili ljevaka.

Izabrati jednu ruku naspram druge pri izvođenju aktivnosti grube i fine motorike predstavlja dominantnost ruke. Prema nekim istraživanjima, dominantnost ruke može se razviti u različitoj dobi ovisno o djetetu. Preferencija ruke uglavnom se razvija kada je dijete u dobi od 2 do 4 godine. No, nije čudno da se kod neke djece urednog razvoja dominantno korištenje jedne ruke uspostavi ipak nešto kasnije, od 4 do 6 godina. Opravdana sumnja da je dijete ambidekster postoji ako se dominantnost ruke ne razvije do djetetove 6. godine.

Dosadašnja istraživanja koja su provedena ukazuju na mogući rizik za nastanak teškoća učenja te govorno-jezičnih teškoća kod ambidekstera. Djeca ambideksteri imaju i veće šanse za pojavu simptoma ADHD-a, poremećaja pažnje s hiperaktivnošću. Također, takve teškoće mogu posljedično dovesti do poteškoća prilikom školovanja djeteta i svladavanja nastavnog gradiva. Ako do toga dođe, potrebno je reagirati na vrijeme i pružiti djetetu primjerenu podršku u trenutku kada mu je ona potrebna.

Sva istraživanja o ambideksterima provedena su na malom uzorku ispitanika, stoga ne trebaju stvarati veliku zabrinutost za roditelje da će svako dijete ambidekster imati navedene teškoće. Rezultati istraživanja samo ukazuju na veću mogućnost pojave tih teškoća kod ambidekstera nego kod ostale djece.

Susresti ambidekstere u današnje vrijeme prava je rijetkost. Bez obzira što ih nema puno, kao i svako dijete, i djeca ambideksteri imaju talenta u nekom području stoga ih je potrebno ohrabrivati i poticati u onome što im ide dobro. Ako imaju teškoća na nekom području, potrebno im je pružiti stručnu i pravovremenu podršku i pomoć kako bi uspjeli nadilaziti sve prepreke s kojima se susreću.

Za Martinin blog napisala Ana Pongrac, mag.rehab.educ.

Podijelite

Pristupite dodatnom sadržaju

Prijavite se na newsletter i pristupite dodatnom sadržaju i vježbama koje će stizati na vašu e-mail adresu.

More More
*Vaše podatke čuvamo u servisu Mailchimp te vam putem njega šaljemo e-mailove Ne želite više primati newsletter? Odjavite se ovdje.